Attack on Titan (進撃の巨人 Shingeki no Kyojin)

images (14)

Attack on Titan (進撃の巨人 Shingeki no Kyojin, lit. “Kemaraan Gergasi”) adalah sebuah siri manga Jepun yang ditulis dan dilukis oleh Hajime Isayama, yang ditetapkan dalam dunia di mana sisa-sisa daripada penduduk manusia hidup di dalam bandar-bandar yang dikelilingi oleh dinding yang sangat besar kerana kemunculan Titan secara tiba-tiba, makhluk humanoid gergasi yang memakan manusia yang seolah-olah tanpa sebab. Cerita ini berkisarkan kehidupan Eren Jaeger dan adik angkatnya Mikasa Ackerman, yang hidupnya akan berubah selama-lamanya selepas kemunculan Titan amat besar membawa kemusnahan rumah mereka dan kematian ibu mereka.

Sebuah siri anime televisyen yang debut pada April 6, 2013, di MBS. Sebuah filem adaptasi aksi sebenar masih dalam produksi.

Empat adaptasi permainan video yang dibangunkan oleh kakitangan Nitroplus dengan kerjasama Production I.G telah diumumkan akan dikeluarkan sebagai kandungan bonus untuk jilid keluaran anime Blu-ray ketiga dan keenam.

Satu ratus tahun sebelum permulaan cerita, makhluk humanoid gergasi dipanggil Titan (巨人 Kyojin?) telah memaksa manusia untuk berpindah ke tahap zaman pertengahan teknologi dan berundur ke dalam sistem sepusat Tembok (ウォール Wōru) yang dikenali sebagai Tembok Maria (ウォール・マリア Wōru Maria?, paling luar), Tembok Rose (ウォール・ローゼ Wōru Rōze, tengah), dan Tembok Sina (ウォール・シーナ Wōru Shīna?, paling dalam). Di dalam tembok ini, manusia hidup dalam keadaan aman untuk seratus tahun. Tetapi pada awal cerita, serangan secara tiba-tiba oleh gergasi Titan enam puluh meter dan Titan kecil yang dilindungi oleh plat perisai menyebabkan kejatuhan dinding paling luar, memaksa manusia untuk meninggalkan tanah antara Tembok Maria dan Rose, yang membawa kepada kelaparan dan kegawatan.

Sedikit yang diketahui tentang Titan, makhluk gergasi yang biasanya antara 3-15 meter tinggi dengan beberapa pengecualian. Serangan Titan dan memakan manusia biasa pada pandangan naluri, walaupun nampaknya mereka tidak perlu makan untuk terus hidup, kerana mereka tidak menjadi mangsa kepada haiwan lain, walaupun dengan kehadiran manusia, hidup dengan menyerap cahaya matahari. Mereka mempunyai kulit yang keras dan kebolehan tumbuh semula, dan hanya boleh dibunuh oleh pemotongan yang dalam di pangkal leher. Kelemahan ini membawa kepada pembangunan Alat Manuver 3D (立体機動装置 Rittai Kidō Sōchi), membolehkan manusia untuk pantas mengemudi dalam ruang tiga dimensi untuk mengakses titik lemah Titan. Walaupun ia membolehkan pergerakan yang baik untuk pengguna yang mahir, ia membawa risiko yang besar lebih membebankan otot, oleh itu suatu persediaan fizikal khas dan rasa keseimbangan adalah perlu untuk menguasainya.

Siri ini mengikuti kisah Eren Jaeger, kakak angkatnya Mikasa Ackerman, dan rakan mereka Armin Arlart. Selepas paling luar dinding jatuh dan ibu Eren meninggal dunia dalam kemusnahan yang dihasilkan, dia berjanji membalas dendam terhadap Titan dan menyertai kemudiannya dalam tentera, diikuti oleh kawan-kawannya. Beberapa tahun kemudian, dalam peperangan pertama menentang Titan, dia mendapati bahawa dia mempunyai keupayaan untuk mengubah ke dalam Titan sesuka hati. Dilihat sebagai satu ancaman kepada manusia oleh sesetengah pihak, dan sebagai sinar harapan oleh orang lain, Eren menyertai sahabat dalam perjuangan terdesak untuk melindungi apa yang kekal dalam masyarakat mereka, manakala mencari jawapan kepada misteri yang menyelubungi Titan, Tembok dan kewujudan dirinya juga.

tumblr_n1zp1ooiMZ1tqjxj5o1_500                a89f4c50b83625087eb020447746e3be

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s